Ieder kind veilig op de fiets naar school

Dit jaar wordt de fondsenwervende campagne gekoppeld aan verschillende actuele onderwerpen: gemeenteraadsverkiezingen, veilige schoolomgeving, paaltjes en sociale veiligheid voor fietsers.
Op 17 mei 2022 start de campagne ‘Ieder kind veilig op de fiets naar school’.

Fiets

Fondsenwervende Campagne - Petitie Ieder kind veilig op de fiets naar school!

Deze petitie maakt het mogelijk om zeer laagdrempelig in actie te komen voor het belang van een veilige schoolomgeving in jouw dorp of stad. Hiermee kunnen we door heel Nederland het signaal afgeven dat er meer geïnvesteerd moet worden in verkeersveiligheid, zodat:

  • 30 km/u in de bebouwde kom de regel wordt
  • Er meer schoolstraten komen
  • De omgeving van scholen vaker autovrij ingericht wordt
  • Fietsroutes naar school veiliger worden gemaakt

Tegelijkertijd is het een prachtige kans om meer mensen te betrekken bij de Fietsersbond en leden te werven.

Waar gaan de campagnes over?

Op het landelijk bureau is, samen met bestuursleden en een vertegenwoordiging van de controle commissie, sinds oktober 2020 hard gewerkt aan 5 jarige een campagne om nieuwe leden en donateurs te werven voor de Fietsersbond.

Onze ambitie is: fietsvrijheid voor iedereen! Na de campagne van vorig jaar ‘Wat komt er op je fietspad’ zijn we van start gegaan met de campagnes van het tweede campagnejaar ‘Onze fietsveiligheid is in gevaar’. Het tweede onderdeel van deze campagne is een petitie rondom het belang van een veilige schoolomgeving.

De Fietsersbond heeft een top 10 van maatregelen opgesteld die de verkeersveiligheid verbeterd. Uit deze 10 punten, hebben we voor deze campagne onderstaande 4 thema’s gekozen waarop wij samen met jou invloed willen uit oefenen op de nieuwe gemeenteraad.

  • Snelheidsverschillen tussen fietsers en auto’s te verkleinen, 30 km is de norm
  • Veilige fietsroutes naar school te maken
  • Fietspaden beter in te richten om valpartijen te voorkomen
  • Er voor te zorgen dat iedereen veilig in het donker kan en durft te fietsen

Wat is het doel?

Het doel is zoveel mogelijk nieuwe leden en/of donateurs te werven voor de Fietsersbond én zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen voor de gemeenten.

Omdat we werken met verschillende onderwerpen, zijn er verschillende doelgroepen voor deze campagne. Er wordt voornamelijk gericht op de algemene doelgroep van 50+. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 50+ de grootste gevers zijn in fondsenwervende campagnes. Voor het onderwerp sociale veiligheid wordt er gericht op jongere vrouwen tussen de 20 en 50.

Wat is de looptijd?

De complete fondsenwervende campagne duurt 5 jaar. 2022 is het tweede jaar, en de veilige schoolomgeving is de tweede van de in totaal 4 campagnes dit jaar.

De petitie ‘Ieder kind veilig op de fiets naar school’ loopt van 16 mei tot en met 16 juni 2022.

Hoe doe je mee?

Een advertentiecampagne via Facebook roept mensen op een petitie te ondertekenen om de urgentie van een veiligere schoolomgeving te onderschrijven! Hoe meer mensen de petitie ondertekenen, hoe meer invloed we kunnen uitoefenen op de overheid om de veiligheid rondom scholen te vergroten.

Nadat mensen de petitie hebben getekend, worden zij later telefonisch of via e-mail benaderd om lid of donateur van de Fietsersbond te worden.

Een professioneel bureau heeft geholpen bij de strategie van de campagne, een ander bureau helpt bij de werving online, dus via internet. Zij hebben ook de advertenties voor Facebook gemaakt en doen de promotie.

Het landelijk bureau plaatst de petitie ook op de sociale media van de Fietsersbond: Facebook, LinkedIn, Twitter en Instagram. En natuurlijk op de website. Dit doen wij binnenkort.

Wat kan jij doen?

Je kunt op drie manieren helpen:

  • Vul je gegevens in en onderteken de petitie!
  • De berichten die je op de sociale media van de Fietsersbond ziet, kun je delen op je eigen (persoonlijk, maar ook van je afdeling) sociale media. Dit is de makkelijkste manier. Dit kan binnenkort.
  • Zelf een bericht plaatsen. Hiervoor heb je een van de beelden nodig en de tekst die je erbij plaatst. Deze vind je hieronder:

Social media (Facebook)
Tekst 1:
Rondom basisscholen gebeuren te veel ongelukken. Dat moet veranderen en daar kan jij bij helpen. Kom in actie en teken nu de petitie voor een veiligere schoolomgeving! Jij wil toch ook dat ieder kind veilig naar school kan fietsen? Teken nu de petitie!

Tekst 2:
De grootste nachtmerrie voor elke ouder. Ongelukken rondom basisscholen komen nog te veel voor. Vind jij ook dat kinderen veilig naar school moeten kunnen fietsen? Teken dan nu de petitie en zorg voor een veilige schoolomgeving. Teken nu de petitie!

Er zijn 4 campagne beelden beschikbaar die je via deze Wetransfer link hieronder kunt downloaden om bij te voegen bij je eigen communicatie: https://we.tl/t-DkQ3Bt6gcm

 

Waarom is dit urgent?
Veiligheid is een belangrijke voorwaarde, zowel voor kinderen die al lopend of fietsend naar school komen, als voor het stimuleren van kinderen (en ouders) om de overstap te maken naar fietsen of lopen. Veel ouders (bijna 40%) beoordelen de schoolomgeving en de route naar school van hun kind als onveilig, blijkt uit onderzoek van Tour de Force (2020). Het Nationaal Sportonderzoek (2019) laat zien dat ‘je veilig voelen op straat’ voor Nederlanders als de belangrijkste voorwaarde wordt gezien om meer te bewegen. Alle reden om in te zetten op een veilige schoolomgeving, die uitnodigt tot bewegen.

Wat is een Schoolstraat? 
Een Schoolstraat is een straat die aan het begin en einde van de schooldag gedurende een bepaalde periode wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De straat is wel toegankelijk voor voetgangers en fietsers, en uiteraard ook voor hulpdiensten. Wie toch met de auto komt, kan iets verder parkeren en te voet tot aan de schoolpoort gaan. Uitrijden van de Schoolstraat (bv. door bewoners) is toegelaten tenzij anders bepaald. De omgeving rond de ingang van de school wordt hierdoor rustiger en aangenamer. De plaats die auto’s innamen, komt vrij voor voetgangers, fietsers, groen, ontmoeting, beweging en recreatie. In België wordt de Schoolstraat al op grote schaal toegepast bij circa 165 scholen in meer dan 50 gemeenten. Lees hier meer over het hoe en waarom van de Schoolstraat.